På min første brygge-dag lavede jeg tre variationer over American Pale Ale, De to almindelige versioner blev fortrindelige, men min experiment version, hvor jeg kogte alcohol af efter gæring lod meget tilbage at ønske. Der gik mange ting galt i slutfasen:
Der var masser af bundfald efter at afdampningen var overstået. dels fra gær-celler der jo blev var blevet slået ihjel, og dels fra humlen (hop-pellets) jeg havde tilsat. Humlen var jo ikke blevet kogt da jeg holdt temperaturen på godt og vel 80 C for at afdampe alcoholen. Jeg tænkte der var bitter-stoffer tilbage i bundfaldet. så jeg kogte en “Humle-Te” af bundfaldet og tilsatte den efterfølgende til det færdige øl i faddet. Det var ikke nødvendigvis en god ide.
Hæverten drillede p.gr.a. al bundfaldet og det improviserede filter jeg flikkede sammen, så det færdige øl har fået rigeligt med ilt.
Resultatet er ikke nogen nydelse, meget bittert, men hvis man blander med noget af det gode øl der lykkedes mig at lave så smager det bedre, efter at jeg har filtreret det, og det har lagret lidt smager det bedre dag for dag. Jeg giver det en uge mere før det ryger ud.
Denne gang har jeg tænkt mig lave en version med lidt mere smags-malt, en American Amber Ale. Den skal gæres en uge og derefter koges alkohol af, med humle tilsat, noget af bundfaldet (gæren) sættes tilside, og og cleares, et par timer. Der tilsættes 1 lbs Liquid Malt Extract, og gæren fra før og øllet gæres som normalt en uge. Resultatet skulle være en 2% øl men med malt som en 7%.
Opskrift – dag 0
- 0.5 lbs Victory Malt
- 0.75 lbs Caramel 40L Malt
- 0.5 lbs Caramel 120L Malt
- Ovenstående Mashes i 1.5 gallon 155F varmt vand i 30 min
- de sidste sukker rester skylles ud med 170F varmt vand
- 0.5 Munich Dryed Malt Extract tilsættes
- 6 lbs Liquid Malt Extract tilsættes
- koges ved 100 C i 10 minutter
- køles ned til 100 F (37 C) og hældes på gærings-spand
- spædes op med koldt vand til 5 gallon
- Gær: ca. 1/3 af bundfaldet fra First Bryg kommes i 1/2 gallon koldt vand, rystes og når bundfaldet har sat sig tilføjes resten til gærings spanden.
- Extract SG = 6.5 lbs /5 gallon * 35 gallon/lbs = 45
- Malt SG = 1.75 lbs * 75% / 5 gallon * 35 gallon/lbs = 9
- Expected Gravity = 1.054
- Original gravity 1.044
- Brix 12 svarer til 1.048
- Gæring temperatur ved start 86F (30 C) 2017-05-23 11:30
- Rum temperatur for gæring 68F 20C
- Gærings-spanden er ikke tæt så der kommer sikkert ikke bobler i vandlåsen. Det bekymrer mig ikke mere, jeg checker gravity om en uge.
Dag 7:
- Dag 7: 2017-05-31, Det lugter og smager rigtig godt selv uden humle.
- Gravity 1.010, start var 1.048 så der genereret 5% alcohol
- Brix 7
- Urten kommes på gryde, med hævert (siphon)
- 1″ bundfald tilbage i gærspand, 1 qt (liter) koldt vand tilsættes, rystes og sættes til clearing i et asie-glas, skal bruges til at gæres resten når alkoholen er kogt af.
- Urten koges ved 100 C i 1 time
- 1 oz Centennial, 7.4% Alpha tilsættes når det koger (60 min)
- 1/2 oz Cascade, 6.9% Alpha, 6.2% Beta efter 50 min (10 min)
- 3 cup LME (2.25 lbs) tilsættes urten (6 lbs = 2 qt = 8 cups)
- expected gravity increase 2.25 lbs * 34 / 5 gallon = 15
- 1/2 oz Cascade, 6.9% Alpha,6.2 Beta efter 60 min (0 min)
- Lad den hvile 15 min.
- køles ned i vask med koldt vand
- når temp når 70F (21 C) tilsættes gæren der blev taget fra tidligere.
- start på 2. gæring
- Brix=7 svarer til 1.028 gravity – Note samme brix som før men anden gravity
- Gravity=1.024 da vi har tilføjet 15 gpt (LME) så afkogning af alkohol resulterede i 1.009 gpt
Dag 12:
- 2017-06-05 gravity 1010 fyldes på fad
- alcohol 0.014 * 131 = 1.8%
- fyldig og nok humle, men skal nok lagres et par dage
Fejl og Erfaringer
Det var ikke min mening at der skulle så meget malt i anden omgang 2.25lbs -> + 15 gpt giver 0.014 *131 = 1.8 % alcohol. Jeg sigtede efter 1 % dvs jeg skulle have brugt 1 lbs, og jeg kunne sikkert have nøjes med 5 lbs LME til første gæring. Men sådan går det når man laver opskriften efterhånden som man brygger den – bedre held næste gang