1. Bryg 2018

I år har jeg tænkt mig at mine øl skal brygges efter denne skabelon:

  • 6.5 gallon med 10 lbs basis malt, ikke kogt men pasturiseret, batch mashed og gæres en uge.
  • Rå-Øllet som det jo må betegnes som “steepes” med 1-3 lbs special malt for at give det farve og smag, og sukker til den endelige gæring.
  • Koges en time med typisk 1 oz (27gr) Humle. For at fjerne Alkohol og tilføre bitterhed.
  • Afkøles “dry hoppes” og hældes tilbage i den gæringstank det kom fra, hvor gær bundfaldet vil færdigøre gæringen.
  • Efter endnu en uge hældes der på fad.

Målet er 5 gallon øl med fuld smag med lav alkohol, ikke alkohol fri, 1% alkohol ville være fint. En ting jeg lærte sidste sæson er at der skal afsluttes med en normal gæring så gærscellerne kan rydde op i fusel-olierne, som de åbenbart kaster sig over når de løber tør for sukker.

Øllene fra sidste år syntes jeg generelt blev lidt for bitre, men smagte ikke nok af humle, og så har jeg også lige læst denne artikel i BYO-2018-2: Save your HOPS for post-boil

Forårs- programmet er at brygge hver Mandag indtil alle mine fustager er fyldt og så holde en pause indtil de er tomme igen.

Resulatet af første bryg dag 23.April

  • 11 lbs bygmalt blev til
  • 7 Gallon som blev delt i to
  • OG 1.046
  • Brix 11
  • 3.5 galllon i blå gæringsspand gæret direkte med et brev Safale S-04 (engelsk)
  • 3.5 gallon i ballon, gæret direkte med et brev Safale US-5 (chico)

Begge gær havde sidste salgsdag i 2016, har været opbevaret i køleskab, så mon ikke det går.

Anden bryggedag den 30 April

Begge øl havde 1.010 gravity, Brix 5.7, De er gæret ved forholdvis lav temp. 16 Celcius, Den Engelsk gærede var mest anonym, men ingen af dem havde endnu fået tilsat humle.

Jeg lavede 5 gallon Mash med 3 lbs Malt ofg 2 lbs Caramel 30 malt, som blev forsdelt ligeligt mellem de to bryg,  dermed er de hver især baseret på

  • 7 lbs malt
  • 1 lb caramel 30 malt
  • 1 oz Cascade Humle alpha 6.3% kogt i en time

Hvilket hvis lavet helt traditionelt skulle resultere is 4.3% øl, dvs forholdvis tynd øl svarende til hvad man her kalder en American Blonde Ale (en lille smule for mørk måske).  Da vi har fjernet en stor del af alcoholen så bør jeg ende op med 1.3 % øl, alt sammen ifølge https://www.brewersfriend.com

Øllet gæret på Chico gær, tilsættes

  • 2 oz frisk citron-skal tilsættes, lige før afkøling (for at undgå infektions) flyttes med over i gærings tank
  • 1 oz Citra humle alpha 12.3% tilsættes gærings-carboy

Øllet gæret  på Engelsk gær tilsættes

  • 1 oz Styrian Celeia  2.6% tilsættes gærings-spand

Resultatet er British Golden Ale (også en lille smule for mørk måske),

Gærer en uge inden det fyldes på fad.

Original Gravity 1.024 Brix 7 i begge tilfælde

Hældes på fad den 7 Maj

Begge havde FG 1.010 og Brix 5.5, hældt på fad og karboneret men ikke sat på køl.

Den Amerske B;pmde Ale, dryhoppes med endnu 1 oz Citra i engangs-tebag hængt op migt i fustagem i stykke tandtråd.

Den Engelske, var meget mild, den Amerikanske var noget krads.

 

This entry was posted in Beer. Bookmark the permalink.