Oatmeal Stout dobbelt bryg baseret på bryg 3. for at se forskel på Amerikansk og Engelsk ølgær.
Begge versioner skal være lidt mindre sorte, en skal gæres med Safale US-05, også kendt som Chico ølgær, den anden skal gæres med Safale S-04 der er en mild Engelsk ølgær som bruges til mild/bitter Ale. Begge typer gær er høstet fra tidligere bryg
- US-05 fra bryg 6, dvs helt frisk
- S-04 fra bryg 4 dvs 1 måned gammel. aktiveret med gær-starter, 3 liter + 227 gr DME
Ingredienser per 5 gallon færdig bryg:
- 2.5 lbs – base malt (Grain)
- 1 lb – Flaked Oats roasted lightly (Grain)
- 1 lb Caramel 30L Malt (Grain)
- 8 oz – Caramel 60L Malt (Grain)
- 8 oz – Caramel 80L Malt (Grain)
- 4 oz – Dark Chocolate Malt 350L (Grain)
- 4 oz – Roast Barley 300L (Grain)
- 4 oz – CaraFoam 1.8L (Grain)
- 1.5 lbs Dark DME (Extract)
- Opvarmes til 90 C – pasteurisering.
- Safale S-04/US-05 gær høstet fra første bryg 4/6 (Yeast)
- — første gæring —
- 1 oz – Cascade Alpha 6.3%, Boil 60 min (Hops)
- 0.5 oz – East Kent Golding Alpha 6.7 Beta 3.8% – Boil 60 min(Hops)
- 0.5 lbs DME tilsættes efter boil (Extract)
- — anden gæring —
Opskrift på brewersfriend
Sat til gæring 7. Oktober 2017
S-04 i carboy – OG 1.040 Brix 10.5, efter 20 timer Brix 6.5
US-05 i gæringspand sort – OG 1.042 Brix 11, efter 20 timer Brix 7
11 October, humle tilsættes og koges i en time, 0.5 lb DME tilsættes som ny næring og den alkohol afdampede øl hældes tilbage på gæringstank og hvor bundfaldet indeholder masser af gær.
S-04 carboy FG 1.012 Brix 6
Anden gæring OG 1.024 Brix 7.5
US-05 spand FG 1.014 Brix 6.5
Anden gæring FG 1.026 Brix 7.8
18, October
Carboy FG 1.020 Brix 7.5
Spand FG 1.022 Brix 7
De er meget forskellige,
S-04 er sur, men ikke meget humle smag. Så man skal altså ikke genbruge gær der er en måned gammel – så har vi lært det !!!. Der er en artikel om gær reuse yeast BYO sept-2017
hvor de skriver at man ikke skal bruge gær der er mere end 2 uger gammel
US-05 er mere bitter og med lidt græs smag.
Der var ikke meget forskel i OG vs FG i anden omgang men der var jo også kun 0.5 DME til gærcellerne, næste gang vil jeg bruge 1 lb DME til anden gæring.
You must be logged in to post a comment.