Oatmeal Stout US vs UK – Bryg 7

Oatmeal Stout dobbelt bryg baseret på bryg 3. for at se forskel på Amerikansk og Engelsk ølgær.

Begge versioner skal være lidt mindre sorte, en skal gæres med Safale US-05, også kendt som Chico ølgær, den anden skal gæres med Safale S-04 der er en mild Engelsk ølgær som bruges til mild/bitter Ale. Begge typer gær er høstet fra tidligere bryg

  • US-05 fra bryg 6, dvs helt frisk
  • S-04 fra bryg 4 dvs 1 måned gammel. aktiveret med gær-starter,  3 liter + 227 gr DME

Ingredienser per 5 gallon færdig bryg:

  • 2.5 lbs –  base malt  (Grain)
  • 1 lb – Flaked Oats roasted lightly (Grain)
  • 1 lb Caramel 30L Malt (Grain)
  • 8 oz – Caramel 60L Malt  (Grain)
  • 8 oz – Caramel 80L Malt  (Grain)
  • 4 oz – Dark Chocolate Malt  350L (Grain)
  • 4 oz – Roast Barley  300L (Grain)
  • 4 oz – CaraFoam 1.8L (Grain)
  • 1.5 lbs Dark DME  (Extract)
  • Opvarmes til 90 C – pasteurisering.
  • Safale S-04/US-05 gær høstet fra første bryg 4/6 (Yeast)
  •  — første gæring —
  • 1 oz – Cascade Alpha 6.3%,  Boil 60 min (Hops)
  • 0.5 oz – East Kent Golding Alpha 6.7 Beta 3.8% – Boil 60 min(Hops)
  • 0.5 lbs DME tilsættes efter boil (Extract)
  • — anden gæring —

Opskrift på brewersfriend

Sat til gæring 7. Oktober 2017

S-04 i carboy – OG 1.040 Brix 10.5, efter 20 timer Brix 6.5

US-05 i gæringspand sort – OG 1.042 Brix 11, efter 20 timer Brix 7

11 October, humle tilsættes og koges i en time, 0.5 lb DME tilsættes som ny næring og den alkohol afdampede øl hældes tilbage på gæringstank og hvor bundfaldet indeholder masser af gær.

S-04 carboy FG 1.012 Brix 6

Anden gæring OG 1.024 Brix 7.5

US-05 spand FG 1.014 Brix 6.5

Anden gæring FG 1.026 Brix 7.8

18, October

Carboy FG 1.020 Brix 7.5

Spand FG 1.022 Brix 7

De er meget forskellige,

S-04 er sur, men ikke meget humle smag. Så man skal altså ikke genbruge gær der er en måned gammel – så har vi lært det !!!. Der er en artikel om gær  reuse yeast BYO sept-2017

hvor de skriver at man ikke skal bruge gær der er mere end 2 uger gammel

US-05 er mere bitter og med lidt græs smag.

Der var ikke meget forskel i OG vs FG i anden omgang men der var jo også kun 0.5 DME til gærcellerne, næste gang vil jeg bruge 1 lb DME til anden gæring.

 

This entry was posted in Beer. Bookmark the permalink.