American Pale Ale – 1. bryg

I det sidste års-tid har jeg skåret ned på mit alcohol-forbrug, ikke ved at drikke færre øl, men ved at spæde mine gode øl op med non-alcohol beers. typisk 2 non-alcohol (0.5%) til 1 god IPA (6.9%) – resultat er godt og vel en liter øl med 2.5 % alcohol, som jeg belønner mig selv med hver gang jeg synes jeg fortjener det 😉

Non-alcohol øl er typisk af lager øl typen, a’la Carlsberg/BudWeiser.  Jeg er mere til tykke øl: IPA, Amber Ale, Stout, Porter, Irish Red Ale, gode fyldige øl som alle har rigelig med alcohol.

Hvis man nu brygger sin egne øl kan man justere på både smag og alcohol, så det har jeg tænkt mig at gøre.

Jeg vil starte med at brygge en  American Pale Ale, en 5% øl, en lysere og mere bitter version af en Engelsk Pale Ale, brygget med Amerikanske ingredienser, men ikke så bitter som en IPA, der også har mere alcohol.   Denne øl vil jeg brygge  tre versioner:

  1. Een med normal mængde af ingredienser, men alcohol bliver dampet af efter at gæringen er færdig, hvor humlen også bliver tilsat, mål 2% alcohol.
  2. Een brygget helt normalt, men med halvt så meget  basis malt, mål 3% alcohol
  3. Een hel normal American Pale Ale, med 5% alcohol.

Fælles for alle er mængden og behandlingen af smags-malten.

  • 7 oz (200 gram) Crystal 10L malt
  • 5 os (140 gram) Crystal 45L malt

Mashing af smags-malt:

  • Malten opblødes i 1 gallon (3,78 liter) vand 150 F (65 C) i en time.
  • Urten sies fra
  • tilsættes 0.5 gallon (1.9 liter)  vand 170 F (76 C) i 5 minutter, trækker den sidste smag ud.
  • Vi har nu 1.5 gallon urt med lav gravety, men masser af smag

2 dage tidligere har jeg lavet en gær-starter af:

  • 3 qt (3 liter) vand
  • 1 lbs Liquid Malt Extract
  • Safale US-05 tørgær

Man kan beregne hvor meget Gravity øllen vil starte med efter nedenstående ligninger, og man kan måle dem med et Hydrometer, og/eller et Brix Refractometer

  • Extract Points per Pound per Gallon (ppg) = 1.035  Liquid Malt Extract (LME)
  • Malt Points per Pound per Gallon (ppg) = 1.035 Crystal Malt , efficiency 75%
  • Extract SG = (Extract weight) x (Extract ppg) / (Solution Volume)
  • Malt SG = (Malt weight) x (Malt ppg) x (Brewhouse efficiency) / (Solution Volume)
  • ABV = (OG – FG) * 131.25. ABV = alcohol by volume, OG = original gravity, and FG = final gravity

Bryg #1 – Sort Låg – 2017-05-10 11:20

Bryg #1 sort efter 24 timer

  • Urten fra før tilsættes 1.5 gallon vand
  • 6 lbs Liquid Malt Extract tilsættes
  • varmes op til 150 F (65 C) i 5 minutter (pasteurisering)
  • 1 oz Cascade Hop tilsættes 6.2 Alpha Acids (35 min, men efter gæring)
  • køles ned til  100 F (37 C) og hældes på gærings-spand
  • spædes op med koldt vand til 5 gallon
  • 1 qt (1 liter) af gærstarteren tilsættes
  • 2017-05-16 gæring er færdig, hældes på gryde og bringes i koges ved 175 F (80 C) i 35 min, for at dampe alcohol af.
  • 1 oz Cascade Hop 6.9 Alpha Acids tilsættes efter 20 min (15 min)
  • 1/2 tsk Irish Moss tilsat
  • 1 oz Cascade Hop 6.9 Alpha Acids tilsættes efter yderligere 13 min  (2 min)
  • køles ned og  fyldes på Pepsi Keg og carboneres

Målinger:

  • Extract SG = 6 lbs /5 gallon * 35 gallon/lbs = 42
  • Malt SG = 12 oz/16 oz/lbs  * 75% / 5 gallon * 35 gallon/lbs = 4
  • Expected Gravity = 1.046
  • Original gravity 1.040
  • Brix 15 svarer til 1.061 – Forkert aflæsning !!
  • Gæring temperatur 65 F (18 C)
  • Gravity efter afsluttet gæring 1004
  • Bris efter gæring 5
  • Masser af bundfald efter kogning – døde gærceller og humle
  • Alcohol før afdampning
  • ABV = (1.046 – 1004) * 131.25 = 5.5 % alcohol (baseret på beregnet OG)
  • ABV baseret på brix = 8.6 % https://www.brewtoad.com/tools/alcohol-calculator

Bryg #2 – Blå Låg – 2017-05-10 13:00

Bryg #2 blå efter 24 timer, 1/2 extract, mindst activitet

  • Urten fra før tilsættes 1.5 gallon vand,  bringes til kogning
  • 3 lbs Liquid Malt Extract tilsættes
  • 1 oz Cascade Hop 8.4 Alpha Acids tilsættes når det koger (35 min)
  • 0.5 oz Cascade Hop 5.5 Alpha Acids tilsættes efter 20 min (15 min)
  • 1 oz Cascade Hop 6.2 Alpha Acids tilsættes efter yderligere 15 min  (0 min)
  • køles ned til  100 F (37 C) og hældes på gærings-spand
  • spædes op til 5 gallon
  • 1 qt (1 liter) af gærstarteren tilsættes
  • Når den er færdig gæret (en uge)
  • Fyldt på Sort Coke Keg, carboneret

Målinger:

  • Extract SG = 6 lbs /5 gallon * 35 gallon/lbs = 21
  • Malt SG = 12 oz/16 oz/lbs  * 75% / 5 gallon * 35 gallon/lbs = 4
  • Expected Gravity = 1.025
  • Original gravity 1.024
  • Brix 8 svarer til 1.032
  • Gæring temperatur 65 F (18 C)
  • Gæring afsluttet efter 6 dage
  • Gravity efter afsluttet gæring 1000
  • Bris efter gæring 4
  • ABV = (1.024 – 1000) * 131.25 = 3.15 % alcohol
  • ABV baseret på brix = 3.4 % https://www.brewtoad.com/tools/alcohol-calculator

Bryg #3 – Hvid Låg – 2017-05-10 14:15

Bryg #3 Hvid efter 24 timer

  • Urten fra før tilsættes 1.5 gallon vand,  bringes til kogning
  • 6 lbs Liquid Malt Extract tilsættes
  • 1 oz Cascade Hop 8.6 Alpha Acids tilsættes når det koger (35 min)
  • 0.5 oz Cascade Hop 5.5 Alpha Acids tilsættes efter 20 min (15 min)
  • 1 oz Cascade Hop 6.2 Alpha Acids tilsættes efter yderligere 15 min  (0 min)
  • køles ned til  100 F (37 C) og hældes på gærings-spand
  • spædes op til 5 gallon
  • 1 qt gærstarter tilsættes
  • Når den er færdig gæret (en uge)
  • Fyldes på Rød Coke Keg,  carboneret

Målinger:

  • Extract SG = 6 lbs /5 gallon * 35 gallon/lbs = 42
  • Malt SG = 12 oz/16 oz/lbs  * 75% / 5 gallon * 35 gallon/lbs = 4
  • Expected Gravity = 1.046
  • Original gravity 1050
  • Brix 12 svarer til 1.048
  • Gæring temperatur 65 F (18 C)
  • Gæring afsluttet efter 6 dage
  • Gravity efter afsluttet gæring 1006
  • Bris efter gæring 7
  • ABV = (1.050 – 1006) * 131.25 = 5.7 % alcohol
  • ABV baseret på brix = 4.3 % https://www.brewtoad.com/tools/alcohol-calculator

Fejl og Erfaringer

Gravity måling og Brix måling på bryg #1 passer ikke sammen, det var mine første målinger overhovedet.  Brix er åbenlyst forkert. Jeg havde ikke nul-justeret brix-meteret endnu. Da jeg bruger færdig malt extract er gravity alfæsning også forkert vil jeg tro. jeg kiggede måske på den forkerte skala på hydrometeret.

Jeg havde ikke forberedt mig og beregnet hvilken gravity jeg forventede.  Jeg skal nok få fat i et bedre hydrometer.  Det er lidt ligesom at lave Fysik rapporter, skal man snyde og justere måle-data efterfølgende, eller hvem er det lige man snyder.

Da jeg lavede gærstarteren kogte jeg vand, tilsatte malt, kølede det ned og tilsatte tørgær direkte. Det tog lang tid før det startede at gære. Næste gang gør:

Jeg lavede starteren bl.a. for spare 2 pakker gær ($6), det var nok dumt, det er vigtigt at der er gær nok til at starte med, bl.a. så de får overtaget i forhold til bakterier og hvad der ellers måtte være i luften.

Så da utålmodigheden satte ind, efter 24 timer lavede en ny gærstarter som blev tilsat efter at den havde bevist at den var i live, men da jeg tog låget af gærings-spandene så det ud som om der var god gang i gæringen i dem alle, så der er sikkert utætheder i låget.  Jeg syntes umiddelbart at de her brygge-spande var smarte da de er nemme at gøre rene.  Men vin-balloner er nok bedre og man kan se hvad der sker så det bliver nok det næste.

Efter 48 timer lugt  er det lifligt af humle i mit brygge-rum, men der ser ikke som der bobler meget.

Glemte at lukke luften ud fra Keg så der kun er CO2 i toppen

Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Beer. Bookmark the permalink.