Oatmeal Stout – 3. bryg

Mit første forsøg på at lave Low-Alcohol-Beer gik så som så, jeg bryggede 3 variationer over American Pale Ale.

  • Een hel normal American Pale Ale – alcohol 5%, den er fin
  • Een med mindre basis malt – alcohol 3%, den er sådan set fin, måske lidt tynd
  • Een hvor jeg dampede alcoholen af efter endt gæring – den endte jeg  med at hælde  ud

Belært af disse erfaringer bryggede jeg en American Amber Ale,  Jeg kan desvære ikke drikke så meget øl, så det blev kun til et bryg, ingen normal bryg som reference denne gang.  En ganske normal opskrift, bortset fra at kogningen på en time og tilsætning af humle kommer efter gæring, i stedet for før.  Derefter tilsatte jeg 1 kg LME og samt det “vaskede” bundfald (gær) og lod den gære i endnu en uge.   Resultat er rigtig godt, alcohol er 1.8%, hvilket er mindre end resultatet af min normale blanding af 1 god øl og 2 non-alcohol øl, der ender på omkring 2.5%, men der er mere smag i min AAA.

Første konklusion

Der skal afsluttes med en gæring.  De levende gærceller rydder op under modningen af øllet, spørgsmålet er hvor lidt kan man nøjes med ?

Denne gang vil jeg lave en endnu mørkere øl, og målet er 1 % alcohol baseret på MacQuakers Oatmeal Stout, partial mash, humlen splittes så halvdelen før og efter 1. gæring.

Den overordnede plan:

  • partial mash, koges i 10 min med halvdelen af humlen
  • gæring i en uge
  • 1 time kogning med resten af humlen
  • tilsættes 1 lbs LME
  • gæring i en uge

Ingredienser:

  • 5 lbs –  base malt  (Grain)
  • 16 oz – Flaked Oats  (Grain)
  • 12 oz – Dark Chocolate Malt  (Grain)
  • 12 oz – Victory Malt  (Grain)
  • 8 oz – Roast Barley  (Grain)
  • 8 oz – Caramel 80L Malt  (Grain)
  • 1 oz – East Kent Golding [5.0%] – før gæring 10 min boil  (Hops)
  • 2 lbs DME tilsættes under 10 min boil (Extract)
  • Safale US-05 gær høstet fra første bryg (Yeast)
  •  — første gæring —
  • 1 oz – East Kent Golding [5.0%] – Boil 60 min efter gæring (Hops)
  • 1 lbs LME tilsættes efter boil (Extract)
  • — anden gæring —

Udførelse 2017-06-07:

  • Al malten (8.5 lbs Grain) mashes ved 158 F i 2 gallon varmt vand,
  • drænes og sparges med 1 gallon 170 F vand i 10 min
  • Bringes til kogning,
  • halvdelen af humlen tilsættes 1 oz East Kent Golding
  • koges i 10 min,
  • køles ned i vasken til 90 F
  • hældes på gæringsspand.
  • spædes op til 5 gallon med koldt vand.
  • gæren fra første bryg tilsætte – aktiveret i en starter ved brygge-dagens begyndelse
  • gravity: 1.050
  • brix: 14 svarer til 1.057

Dag 5 2017-06-12:

  • gæring er næsten afsluttet, der boble lidt co2 mens den blev siphoned
  • gravity 1.012
  • Brix 8
  • den færdig gærede øl/urt “siphon” over til kedlen
  • koges  60 min så alcoholen damper af
  • 1 oz – East Kent Golding Alpha 6.7, Beta 3.8% – 60 min (Hops)
  • når kogning er overstået tilsættes 1 lbs LME
  • urten nedkøles til 90 F
  • siphon til ny carboy
  • gæren fra bundfaldet fra den gamle gæringsspand  “vaskes” og fyldes på
  • Gravity 1.026
  • Brix 9.8
  • smager godt mørkt, og lidt bittert
  • færdig-gæres en uges tid.

Dag 9 2017-06-16

  • var færdig med gære efter godt og vel en dag.
  • Gravity 1.020 dvs 0.006 * 131 = 0.8 % alcohol
  • fyldes på fad
  • smager godt, jeg burde købe en guiness for at sammenligne
Print Friendly, PDF & Email
This entry was posted in Beer. Bookmark the permalink.